Priporočila dr. Budwigove za boljše zdravje

1. Pijte veliko vode (najmanj 2 litra dnevno).
2. Ne pijte sladkanih gaziranih pijač in pijač, ki vsebujejo umetna sladila.
3. Pijte čim bolj sveže stisnjene sokove, lahko tudi z mlekom (frappe).
4. Za zdravo življenje pozabite na sladkarije.
5. Jejte sveže in sušeno sadje, polnovreden kruh, polnovreden riž in polnovredne testenine, da boste preskrbljeni z ogljikovimi hidrati.
6. Vsak dan jejte surovo sadje in zelenjavo (po možnosti pet barv).
7. Za oskrbo telesa s kvalitetnimi maščobami jejte koščičasto sadje, kot so orehi, lešniki, mandlji; koristna so tudi semena sončnic, buč in drugih rastlin.
8. Jejte sveže ribe (ne konzervirane), čeprav se zadnje čase vse več govori o vsebnosti težkih kovin v mesu ribe. Plave ribe vsebujejo dve pomembni omega-3 maščobni kislini, ki sta ključni za pravilno delovanje celice (EPA in DHA). To so ribe inčun, sardela, skuša, lokarda, palamida, tuna in losos (čeprav ni plava riba).
9. Jejte hrano, ki je zrasla v vašem okolju. Hrano, ki ni predelana, konzervirana, vse, česar človek s kemičnimi posegi ni pokvaril ali »deaktiviral« in spremenil v težko snov.
10. Čim več časa preživite na prostem, sončite se (pazite se najmočnejšega sonca julija in avgusta), če nič drugega sedite pri odprtem oknu. Tudi če ste bolni, vam bo sončenje koristilo.
11. Gibajte se, opravljajte fizične dela, zmerno se ukvarjajte s športom, sprehajajte se pol ure vsak dan.
12. Poskrbite za dovolj dolg spanec (7 – 9 ur).
13. Kot preventivo jejte svež kravji sir kupljen na tržnici (ali pakiran iz trgovine) in vanj dobro vmešajte žlico lanenega olja (lahko tudi z mešalnikom). Pazite, da po odprtju olja hranite v hladilniku (bodite pozorni na rok trajanja!).
14. Bolnikom ne prepovedujem mesa, razen če niso povsem brez moči. Sama ga ne jem. Iz Švice mi je nekdo pisal, da ve, da ne jem mesa, vendar to dovoljujem bolnikom. Odgovorila sem mu, da sem dobrosrčna. Mnogi si sploh ne predstavljajo življenja brez mesa, čeprav bi bilo bolje, da ga ne bi jedli.


Čim več uporabljajte laneno olje (navodila za pravilno uporabo preberite v knjigi Laneno olje). Odsvetujem meso iz trgovine. Sveže meso je v redu, toda nič od zamrznjenih izdelkov. Najbolje bi bilo, če bi si sami pekli kruh. Oleolux (navodila za pripravo najdete v kuharici) traja dlje kot laneno olje in ga lahko namažete na kruh ali ga dodate k zelenjavi. Sadne sokove bi si prav tako morali pripravljati sami. Tudi elektromagnetno okolje, v katerem živimo, je zelo pomembno. Les in preproge sta pomembna elementa v vašem domu, da bi bilo sevanje v vašem domu čim bolj biološko. Tudi dragi in poldragi kamni imajo dobro biološko sevanje. Zavračam sintetične materiale, ker vsrkavajo preveč energije. Iz istega razloga zavračam moderne penaste žimnice. Življenjski slog je zelo pomemben. Večina ljudi (zlasti bolni) ponoči predolgo bedijo in zjutraj predolgo spijo. Za boljše zdravje je treba upoštevati vse dejavnike.